Işık Planlaması

Bilimadamları ışığın insanın ruh ve fiziksel sağlığı için ne derece önemli olduğu kanısında uzun zamandır hemfikir. Aralarındaki bağlantı ise son derece karışık olduğundan tümüyle açıklanamamaktadır. Tartışılmaz olan tek şey ise ışığın sağlığımız için çok önemli olduğudur.
Işık ahenk, mutluluk, parlaklık sağlar, geceyi güne çevirir. Biyolojik ritmimizi belirler. Işık hayatttır.
Işık, iş yerinizdeki potansiyelinizi arttırır, özel hayatınızı daha iyi yaşamanızı sağlar. Meselâ optimal aydınlık, iş yerinde ya da mutfakta yaptığınız işi daha iyi ve rahat görmenizi, dolayısıyla da iyi yapmanızı sağlar. Böylece çabuk yorulmazsınız. Sıcak, beyaz ve dolaylı ışık gözü rahatlatır, buna karşın doğrudan gün ışığıysa aktive eden ve performans arttıran bir etki verir. Işığı kendiniz için kullanın!

Işık ve Mekân
Aydınlatma
Işık, ilk etapta mekanı aydınlatmalıdır. En önemli faktör gözü çok çalıştırmamak ve gözün çabuk yorulmasını önlemektir. Işığın bir diğer önemli işleviyse, mekâna uygun bir atmosfer sağlamasıdır; zira mekânı sıcak, soğuk, çekici ya da reddedici kılan, mekânda kullanılan aydınlatmaya bağlıdır.
Günümüzde aydınlatma tekniği sayısız olanak ve fikir sunmaktadır. Fakat rahat bir ortam sağlayacak dengeli bir ışıklandırma için esaslı bir planlama şartdır.
Farklı mekânlar farklı aydınlatmalarla, -spotlardan, duvar lambalarına, tavan lambalarına, halojen spotlara, masa lambasına ve lambaderlere kadar- kusursuz biçimde düzenlenebilir. Bunu sağlamanın en önemli koşuluysa yeterli miktarda piriz ve duvar çıkışının mevcut olmasıdır. Yani, inşaat ya da restorasyon yapacaksanız, ışıklandırma için gerekli elektrik çıkışının doğru yerde olmasına dikkat edin.
İlk önce mekândaki temel aydınlatma için kapı yanına şalter monte edilir. Bunu takiben odanın ambiyansı belirli alanların ve objelerin aydınlatılması ile sağlanır. Bu özellikle sanat objeleri, okuma ve iletişim alanları ya da çalışma odası gibi farklı mekânların özel ışıkla aydınlatılması demektir. Değişik ışık seviyesi mekânın özelliğinin altını çizerken aynı zamanda da odaya farklı bir atmosfer verir.

Doğrudan ve dolaylı aydınlatma
Göz doğrudan ve dolaylı ışığı algılar. Mumun alevi gibi doğrudan gelen ışık hoş bir his uyandırır. Ancak korunmasız olan bu doğrudan aydınlatma filtresiz olarak göze girer. Bu yüzden de dolaylı denilen aydınlatma metodu daha çok tercih edilmelidir. Korunan ışık kaynağı duvarlar ve tavandan yansımalıdır. Dolaylı aydınlatmanın birçok metodu vardır. Işık kaynağı tavan fizine, duvar ya da perde freskine gizlenebilir veya duvar ya da tavan girintisine monte edilebilir. Geniş aydınlatma çapını sağlayabilmek için ışık kaynağının aydınlatılan yere olan mesafesine dikkat edilmelidir. Göz hizasının üzerinde olması önemlidir. Duvar girintileri bu yüzden 170 cm. ve üzeri yükseklikte monte edilmelidir. Lütfen unutmayın: küçük ve tavanı alçak olan mekânlarda bu girintilerin vereceği etki değişeceğinden iyi planlanarak monte edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir