Sprey Boya İle Boyama Yöntemleri Önerileri

Sprey Boya ile Boyama Nasıl Yapılır?

Özellikle mobilya geri dönüşümlerinin önem kazanması ve bu işin bir geri kazanımından ziyade bir hobi olayına dönüşmesiyle sprey boyalara olan ilgide bir hayli arttı. Pratik kullanımı, hızlı kuruması ve uygun fiyatları nedeniyle bir çok alanda kullandığımız sprey boyalar hakkında bilinmeyen yada yanlış bilinen bir çok şey var. Dolayısı ile binbirdekor.com olarak, aslında basit gibi görünen ancak oldukça fazla detaya sahip sprey boyalar ve sprey boya uygulamaları ile ilgili bir dizi araştırma yaptık. Bu sayfamızda sizlere iyi bir sprey boyama uygulaması yapmanız için başta, sprey boya fiyatları ile sprey boya çeşitleri ve sprey boya teknikleri olmak üzere, sprey boyalar nerelerde kullanılır ve en iyi sprey boya markaları gibi sprey boyalar hakkında daha bir çok merak edilen konuyu paylaşıyoruz.

Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Bir çok yüzeyde kullanıma son derece uygun olan sprey boyaların en önemli avantajları hızlı kurumalarıdır. Çünkü bu boyalar 10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde kururlar. Bu özellikleri sprey boyaları acil boyama gerektiren işler için ideal bir ürün haline getirir. Ancak bu tip boyaların en büyük dezavantajı ise modifiye akrilik, sentetik, selülozik bazlı spreyler köpük ve strafor cinsi maddeleri eritmesidir. Dolayısı ile strafor gibi hassas eşyalarda bu bu boyaları kullanmamanızı öneririz.

Sprey Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sprey Boya Uygulaması Nasıl Yapılır?

Sprey Boya Hazırlık Aşaması : Boyanacak yüzey pas, toz ve yağdan arındırılıp temizlenmelidir. Gerek duyulursa sprey yapılmadan önce astar uygulanır. Tam rengin elde edilmesi için 2-3 dakika sprey çalkalanmalıdır. Spreyin içindeki bilye iyi karışmasını sağlar. Yaklaşık 20 cm. mesafeden ince katlar halinde sıkılır. İkinci kat atılacaksa 15 dakika içinde yapılabilir. Birinci kat dikey uygulandıysa ikinci kat yatay uygulanır. Toz tutmama kuruması: yaklaşık 10 dakika, dokunma kuruması: 15 dakika, son kuruma ise yaklaşık 24 saatte olur. Boyanabilen alan spreyin özelliğine ve markasına göre değişir. 400 ml. Bir sprey boya tek katta yaklaşık 1,5 metrekare ile 2,5 metrekare arası alan boyar. Gerek duyulursa kağıt bant ile boyanacak yüzeyin kenarları bantlanabilir. Sprey ile boyanan alanın dayanıklı olması için üzerine sprey vernik uygulanabilir.

Sprey Boya Çeşitleri

En Yaygın Kullanılan sprey boya çeşitleri, Akrilik sprey, sentetik sprey, sprey emaye boyası, fosforlu (karanlıkta parlayan, neon sprey), sprey vernik, sprey astar, metalik sprey, eloksal sprey, efekt sprey, sprey tampon boyası, simli sprey, işaretleme spreyi, oto jant spreyi, ısıya dayanıklı sprey, inox sprey’dir.

Akrilik Sprey : En çok kullanılan sprey türüdür. Metal, ahşap, cam, taş, seramik, mukavva ve plastik zeminler en yaygın kullanılan alanlardır. İç ve dış mekanlarda kullanılabilir.
Sentetik Sprey : İç ve dış mekanlarda kullanıma uygundur. Yüksek kapatma niteliğindedir.
Darbe ve çizilmelere daha dayanıklıdır. Hobi ve el sanatlarında, ahşap, metal, alüminyum, cam, taş, kalın karton, yüzeylerde kullanılabilir.

Sprey Emaye Boyası : Zarar görmüş emaye yüzeyleri onarmak için idealdir. Küvet, duş teknesi, buzdolabı, çamaşır makinesi v.b. emaye yüzeylere uygundur. Zemin kuru, temiz ve yağsız olmalıdır. Uygulamadan önce yüzey hafifçe zımparalanmalıdır.
Fosforlu (Neon, Karanlıkta Parlayan) Sprey : İç ve dış mekanlarda kullanılabilir. Kullanmadan önce kutunun iyice çalkalanması gerekir. Kullanımdan önce uygulanacak yüzeyin beyaza boyanması daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

Sprey Boya Nasıl Kullanılır?

Sprey Boya ile Neler Boyanır?

Sprey Vernik : Mat ve parlak sprey vernik olarak satılır. Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilir. Sararma ve solmaya karşı dayanıklı renksiz spreydir. Hobi işleri için yaygın olarak kullanılır.
Sprey Astar : Metal, ahşap, cam, yazı tahtası gibi malzemeler üzerinde sentetik veya akrilik boyalardan önce kullanılır. Genellikle renk değişikliklerinde koyu renkten açık renge geçişlerde kullanılır.

Metalik Sprey : Uygulandığı yüzeye metal efekti verir. Kapalı ve açık alanlarda kullanılabilir. En iyi sonuçları bisikletler, arabalar, metal raflar, aletler v.b. yüzeylerde verir.
Eloksal Sprey : Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilir. Özellikle alüminyum, metal, cam gibi malzemeler için uygundur. Kapı pencere çerçevesi, duşakabin kenarlar v.b. yüzeylerdeki hasar ve bozulmaları tam renk uyumu ile onarır. Mükemmel kapatıcı özelliği vardır. Hava koşullarına dayanıklılığı yüksektir. Pürüzsüz bir yüzey sağlar.
Efekt Sprey Boyası : İç cephe kullanımı içindir. Yüksek parlaklığa sahiptir. Uzun süreli dayanıma sahip değildir. Bakır efekt, altın efekt, krom efekt bazı çeşitleridir.

Sprey Boya Nasıl Kullanılır?

Sprey Tampon Boyası : Genellikle siyah renkli olup, araç tamponlarının ve yan çıtalarının boyanmasında kullanılır. Yüksek kapatıcılığa ve dayanıklılığa sahiptir.
Simli Sprey Boya : Zemine üç boyutlu efekt görünümü veren genellikle akrilik boyalardır. Koyu zemin üzerine uygulandığında ve zeminin ilk olarak akrilik spreylerle boyanmasında iyi sonuç elde edilir. Dış etkenlere karşı dayanıklılığı arttırmak için üzerine akrilik vernik uygulanabilir.
İşaretleme Spreyi: Değişik hava koşullarına dayanıklıdır. Yüzey üzerinde aşınmalara sebep olmaz, kir tutmaz. Duvar, taş, beton, asfalt, tuğla gibi yüzeylere uygulanabilir.

Sprey Boya ile Mobilya Boyama

Sprey Boyama Yöntemleri

Oto Jant Spreyi : Çelik ve hafif metalden üretilmiş jant ve jant kapaklarını temizleyen, parlatan ve onaran vernik ve boyalardır. Çabuk kurur, petrole, kimyasallara, değişken iklim koşullarına ve güneş ışınlarına (u.v) dayanıklıdır. Solmaz, parlaklığını uzun süre korur, kolay kolay yıpranmaz.

Isıya Dayanıklı Sprey Boyalar (Soba Boyası) : Yüksek ısıya dayanıklı bu spreylerin değişik ısıya dayanan çeşitli amaçlar için üretilmiş birçok çeşidi bulunur. (Örneğin, 100 derece, 690 derece, 800 derece) Mangal, soba, soba borusu, lamba gölgelikleri, motosiklet ve motor blokları, egzostlar, makine aksamları, fırın aksamlar, barbeküler gibi yüksek ısıya maruz kalan her yerde kullanılır.

İnox Sprey Boya : Çabuk kuruyarak sert bir hale gelen bu boyalar çelik görünümü verir. Resim çerçevelerinde, elektrik düğmelerinde, raflarda, trabzanlarda, sandalyelerde kullanılabilir. Özetle söyleyecek olursak bu tip boyalar, metal, ahşap, cam ve seramik için uygundur.

Sprey boya nasıl yapılır evde

Sprey Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kısaca söyleyecek olursak ilk olarak sprey kutuları basınçlıdır. Dolayısı ile güneş ışığından ve 50 derece üzerindeki ısıdan uzak tutulması gerekir.
Bunun yanı sıra bu boyalar ateşe püskürtülmez, parlayıcıdır ve yanıcıdır.
Bu nedenle sprey boya uygulaması yapılırken özellikle sigara içmeyin.
Ayrıca kimyevi bir ürün oluşu nedeniyle ciltte çatlaklara ve yarılmalara yol açabilir.
Yine kimyasallar söz konusu olduğundan kullanım sırasında çıkan gaz solunmamalıdır.
Nitekim özellikle kapalı mekan uygulamalarında maske kullanılmalıdır.
Buradan çıkaracağımız sonuç, demek ki her ne kadar pratik boyalar olsalar da son derece dikkatli ve özenle kullanılmaları gerekiyor.

Sprey Boya Renkleri

Günümüzde sprey boyaların bir çok renk seçeneği var. Hatta bazı firmalar otomobiller için otomobil markasının renk koduna göre özel renk tonlarına sahip boyalar bile üretmektedir. Sprey boya renk tonları ile yaşanılan bir başka sorun ise renginin belirlenmemesidir. Ama genel olarak bu boyalar kapağı ile aynı renkte çıkar.

Sprey Boya ile Kapı Boyama Nasıl Yapılır ?

En İyi Sprey Boya Markaları ve Sprey Boya Fiyatları

Bir çok forum sitesinde rastladığımız sprey boya yorumları dahilinde bu konuda en iyi markanın Akçalı Sprey Boya olduğunu gördük arkadaşlar. Ayrıca Polisan da bu konuda son derece iddialı. Özellikle otomobil aksamlarında Motip markası çok tercih ediliyor. Bu ürünlerin fiyatları ise özelliklerine göre 8 TL ile 30 TL aralığında değişiyor.

“Sprey Boya İle Boyama Yöntemleri Önerileri” Konusunda 6 Yorum Var

  1. Bende bi kaç kere denedim bu sprey boya işini ve hiç beceremedim. bikaç aksesuar boyayacaktım hep akıntı izi oldu… Demek böyle yapacakmışız…

  2. binbirdekor.comun en beğendiğim bölümlerinden biri nasıl yapılır. Faydalı ve ilginç şeyler anlatılıyor. Mesela bu sprey boya olayını bir türlü beceremiyordum. Hep pütürlü kalıyordu boyadığım yüzeyler, işin aslını bu sayfada öğrendim 🙂

  3. Dilaracım seninle aynı düşüncedeyim bu siteyi yazın keşfettim. O zamandan bu yana düzenli olarak göz atmaya çalışıyorum ve sürekli kaliteli konular çıkarıyor. Senin gibi bende nasıl yapılır ve önce sopnralara bayılıyorum.

  4. Bu kadar geniş konu gamına sahip bir dekorasyon sitesine ilk kez rastlıyorum. Özellikle nasıl yapılır kategorisi bana hitap ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir