Evde Rutubet Neden Oluşur, Nasıl Giderilir ? Kesin Çözümler

Rutubet Nasıl Önlenir ?

Dökülen duvar boyaları, kararan pencere kenarları, aşırı soğuk duvarlar ya da evinize her girdiğinizde karşılaştığınız rahatsız edici koku… Tüm bunlar, evinizde rutubetin varlığına işaret ediyor. Dolayısı ile sizlerde bu rahatsız edici duruma, evde rutubet niye olur veya evde rutubet nasıl yok edilir gibi sorularla İnternet üzerinden çözüm arıyorken kendinizi burada buldunuz. Eğer bu tahminimiz doğru ise sizde doğru yerdesiniz. Çünkü “Nasıl Yapılır ?” kategorimizde bu defa “Rutubeti engellemek için ne Yapılır ?” başta olmak üzere “Doğalgazlı evde rutubet neden olur ?” ve “Evdeki rutubet kokusu nasıl giderilir ?” gibi bu konu da ki çeşitli sorularınıza yanıt arayacağız.

Rutubetli Evde Oturmanın Zararları

Rutubet, sevimsiz görüntüsünün yanında insan sağlığını da olumsuz yönde etkiler. Rutubet kaynaklı bakteri, küf ve mantarlar, başta küf alerjisi olmak üzere, astım gibi solunum yolları hastalıkları ve romatizmal hastalıklara neden olur. Bu nedenle hem bedensel, hem de zihinsel sağlığınız için rutubetli evlerden uzak durmanızı öneririz. Eğer bu rutubetli evden başka bir çareniz yoksa da evinizdeki rutubet sorununu acilen çözmenizi öneririz. Dolayısı ile vakit kaybetmeden “Rutubeti engellemek için ne yapılır?” konusuna hızlı bir giriş yapalım.

Evde Rutubet Neden Oluşur ?

Tabi bunun için de rutubetin nereden geldiğini anlamak gerekiyor. Genel olarak rutubet, binaların ısı yalıtımının doğru yapılmamasından,dolayısı ile iç ve dış mekanlar arasındaki ısı farkından oluşur. Ayrıca banyolarda doğru yapılmayan su yalıtımı ve ıslak hacimlerde havalandırmanın yetersiz olması rutubet oluşmasına neden olur. Bu durumlar ise ilk olarak duvarlarınızda rutubetten kaynaklı ıslaklık ve lekelerin oluşmasına, ardından kötü kokulara yol açar. Böyle bir durumda akla gelen soru “Rutubetli Duvar Nasıl Kurutulur ?” olacaktır. Oysa ki ilk önce yapılacak iş, bu duvarda ki ıslaklığın sebebini bulup engellemektir.

Rutubeti Engellemek İçin Ne Yapılır ?

Bu nedenle ilk olarak evinizde neyin rutubete yol açtığını bulmak gerekir. Eğer rutubet banyo yada mutfak su tesisatı kaynaklı ise arızayı bir an önce çözmek gerekir. Tabi bu hiç kolay bir iş değildir. Zira toplu iğne başı kadar bir deliği duvarların, zeminde ki betonun içinde kalan borularda bulmak neredeyse imkansızdır. Üstelik su sızdığı yerde sabit kalmaz, beton içerisinde yürüyerek çok alakasız bir yerden çıkar. Bu nedenle eski tesisatta ki sızıntıyı bulmak için uğraşmak yerine evinize yepyeni ve sağlam bir su tesisatı çekmenizi öneririz.

Rutubeti Önlemek İçin Çözümler

En bilindik rutubet nedeni ise tavan ve duvarlardaki kılcal çatlakların yağmuru yada evin zeminindeki ıslak toprak suyunu içeri almasıdır. Bu durumda işiniz biraz daha zor arkadaşlar. Zira burada sağlam bir yalıtıma ihtiyacınız olacaktır. Zemin, çatı veya duvarlarda ki çatlakları onarmak ve rutubete karşı dayanıklı ve izolasyon etkili sıva malzemeleri ile yeniden sıvamak ilk iş olacaktır. Unutmayın doğru ve güçlü bir izolasyon sadece rutubeti engellemekle kalmaz, evinizde ısı kaçağı oluşmasını engeller.

Rutubeti Engelleyen Boya

Rutubet önleyici özellikli sıva malzemeleri ile sıvanan duvarlarınızı yine rutubeti önleyen boyalar ile yeniden boyayabilirsiniz. Piyasada farklı boya markaları ve üreticilerine ait bir çok rutubet önleyici tavan boyası ve duvar boyaları var. Üstelik böylece evinizin eski rutubetli günlerinden kalan küf lekeli tavan yada duvarlarında kurtulmuş olursunuz.

Evdeki Rutubet Kokusu Nasıl Giderilir ?

Rutubet oluşmasına neden olan bu faktörleri giderdikten sonra sıra rutubet kalıntılarını temizlemeye geliyor. Bu kalıntıların başında ise koku sorunu var. Rutubet kokusunu gidermek için bir çok farklı yöntem olduğunu görüyoruz. En çok bilinen yöntem ise evi havalandırmak. Unutmayın rutubet sadece sızıntı yada nemlenme olan alanlarda değil, havasız mekanlarda da baş gösterir. Bu nedenle yaz kış demeden evinizi sürekli havalandırın. Kış aylarında evinizde varsa kalorifer peteklerinin önü açık bırakın, bu sayede evinizde bulunan nem kısa zamanda azalır. Bu arada rutubetli odada çiçek bulundurmayın çünkü çiçekler odada bulunan nem miktarını arttırır.

Bunun yanında karbonat ve tuz karışımı gibi, çamaşır suyu ve cam sil karışımı gibi, hatta kahve ve hardal karışımı gibi kokuyu gidermek için işe yarayan karışımlarda var. Mesela karbonat ve tuz iyi nem çekerler. Rutubetli yerlere tuz veya karbonat konursa hem nemi hem de kokuyu yok edecektir. Kahve ve hardal karışımı ile çamaşır suyu ve cam sil karışımı ise rutubetli duvarlara tatbik edildiğinde rutubet kokusunu geçirirler.

Duvarda ki Küf Lekesi Nasıl Çıkar ?

Küf lekesi demişken rutubetten bahis edip de küf lekelerine değinmemek olmazdı. Eğer evinizdeki rutubet nedeniyle duvarlar ve pencere kenarları küflendiyse, öncelikle yüzeydeki küf kalıntılarını temizleyin. Daha sonra çamaşır suyuna bastırdığınız nemli bir bez yardımı ile küf lekelerini yüzeyden temizleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir