Duvar Kağıdı Uygulama Teknikleri

Evde kendi kendinize duvar kağıdı uygulaması yapmaya karar verdiyseniz ve bu iş hakkında daha önceden her hangi bir deneyim sahibi değilseniz, sonu hüsranla biten bir tecrübe yaşamamak adına, binbirdekor.com olarak aşağıda vereceğimiz teknik detaylara göz atmanızda fayda var.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ZEMİN HAZIRLIĞI
Duvar kağıdı yapılacak mekanlarda, her türlü duvar ve tavan üzerindeki onarımlar tamamlanmış, tavan boyası, kartonpiyer ve döşeme şapı bitmiş olmalıdı. Kapı ve pencereler takılmış olmadır. Laminat ve lamine parke, kesimleri mekan dışında yapılması koşuluyla duvar kağıdından sonra yapılabilir. Masif parke önce yapılmalıdır. Ancak yine de parke uygulamalarında oluşabilecek toz ve kirlenme yüzünden duvar kağıdının daha sonra uygulanması tavsiye edilir. Tüm elektrik priz ve anahtarların iç üniteleri takılmış olmalıdır. Süpürgeliklerin, kağıttan sonra yapılması tavsiye edilir. Duvar yüzeylerinin kuru ve temiz olması gerekmektedir.
Duvar yüzeyinde eskiden yapılmış duvar kağıdı varsa mutlaka sökülmelidir. Kabarmış eski boya ve macunlar kazınmalıdır. Duvar yüzeyinde nem olmamalıdır. Kırıklar, çatlaklar kazınmış bölgeler alçı sıva veya saten alçı ile tamir edilmeli ve tüm yüzeye saten alçı macun yapılıp, zımparalanmalıdır. Bu yüzey üzerine bir kat primer (astar) sürülmelidir. Koyu renk duvar kağıdı kaplanacak yüzeylerin, duvar kağıdı rengine yakın bir kat plastik boya ile boyanmasında fayda vardır.
NOT: Parlak görünümlü kağıt yapılacak ise, alçı macun çok düzgün yapılmalı ve hazırlanan yüzey bir çelik mastarla kontrol edilmelidir.  Aksi durumda, kağıt uygulamasından sonra parlak kağıt yüzeyinde zemindeki hareketliliğe bağlı olarak ışığın farklı yansımaları nedeni ile istenmeyen bir takım renk tonları ve  farklılıkları oluşacaktır. Bu durum özellikle ışığa paralel duvarlarda daha belirgin hale gelmektedir.

DUVAR KAĞIDI UYGULAMA ESASLARI
Duvar kağıtlarının tüm özellikleri duvar kağıdı rulosu içinde bulunan etikette bir takım uluslararası işaretlerle belirtilmiştir. Bu işaretlerin anlamlarını sitemizde bulabilirsiniz.

KULLANILACAK YAPIŞTIRICI
Perfax veya methylen toz yapışkan imalatçı firmanın tarifine uygun olarak temiz bir suda iyice eriyene kadar karıştırılır. Kalın ve ağır kağıtlarda bu karışımın içine %20 oranında sıvı duvar kağıdı yapıştırıcısı ilave edilir.

UYGULAMA
En fazla 1 rulo açarak, kesmeden önce desenleri ve kağıt yüzeyini kontrol ediniz. Tavan ve döşemenin birbirine paralelliğini kontrol ediniz. Duvar yüksekliğini her bir duvar yüzeyi için en az üç noktadan ölçünüz ve en büyük değeri yükseklik olarak kabul ediniz. Daha sonra duvar yüksekliğinizden yaklaşık 10 cm. fazla olmak kaydı ile ilk boyu kesiniz. İkinci boy kağıdı, ilk kesilen boy ile yan yana getirip desenlerin birbirine uyumuna dikkat ederek  biraz daha pay verip kesiniz. İkinci boydan sonraki boyları aynı şekilde bir önceki boy ile desenleri uyacak şekilde kesebilirsiniz. Uygulamaya ışık alan bir cepheden başmalısınız. Önce terazi veya şakul ile duvarın bir köşesinden yaklaşık 20 cm uzaklıkta kurşun kalemle düşey bir çizgi çiziniz.
Yapışkan uygulaması duvar kağıt cinslerine göre değiştiğinden, aldığınız kağıdın tipine uygun uygulamayı seçiniz. Buna göre yapışkanı aşağıda tarif edildiği şekilde kağıda veya duvara sürünüz.
Duvar kağıdının bir kenarını çizdiğiniz çizgiye uygun olarak yapıştırınız. Temiz bir bezle sıvazlayarak, duvara tam yapışmasını sağlayınız. Kağıdın arkasında oluşacak olası hava boşluklarını aynı  yöntemle alınız. Bu boy ile yapıştırma işiniz tam bittikten sonra, ikinci boyun yapıştırılmasına geçebilirsiniz. İkinci boyu desenlerine dikkat ederek yapıştınız, ek yerlerine biraz daha özen gösteriniz. Hiçbir zaman üst üste binmesine veya hafif de olsa aralık kalmasına izin vermeyiniz. İki boy kağıt tam anlamı ile yan yana gelecek şekilde duvara yapıştırılmış olmalıdır. 2 rulo uygulaması bittikten sonra 1 saat bekleyiniz. Uygulamanızda bir sorun yoksa, ikinci grup kağıtlara aynı şekilde devam edebilirsiniz. Bir duvarın kaplaması bittikten sonra, alt ve üstteki fazlalıkları bir mastar üzerinden maket bıçağı ile kesiniz.  Temiz suda yıkanmış bir bezle tüm kaplanan duvar yüzeyini siliniz. Duvar kağıdı kaplaması yapılan mekan, uygulama süresince ve kuruma döneminde 24 saat boyunca pencere ve kapısı kapalı tutulmalı, yüzeylerin olası hava akımlarına maruz kalması engellenmelidir.  Kuruma süresince doğrudan güneş ışığı alması engellenmeli, kaloriferler kapalı tutulmalıdır. Aksi durumda erken kuruma nedeni ile kağıt  birleşimlerinde aralanma olabilir ve düzeltilemez. Düzgün zemin, doğru uygulama yapılması durumunda bile bazı desenlerde ek yerlerinin hafif belli olacağı unutulmamalıdır. Bu da malzemenin doğasından gelmektedir.

UYGULAMA TEKNİKLERİ :
1) VİNİL DUVAR KAĞITLARI
Kestiğiniz boyların arka yüzüne, hazırladığınız yapışkanı fırça ile yeterince sürünüz ve yapışkanlı yüzeyleri birbirine gelecek şekilde katlayıp, 10-12 dakika bekleyiniz. Daha sonra uygulayınız.

2) TEKSTİL VE ‘NONWOVEN’ DUVAR KAĞITLARI
Hazırladığınız yapışkanı fırça veya rulo ile DUVARA sürünüz. Kesilmiş boyları yanyana yapıştırırken, tutkalın kağıdın yüzeyine bulaşmasına izin vermeyiniz. Bulaşırsa, hemen temiz ıslak bir bezle siliniz ve kuru bir bezle sildiğiniz noktayı kurulayınız.

3) HASIR DUVAR KAĞITLARI
Hasır duvar kağıtları doğal malzemeden üretildiğinden, bir rulonun içinde bile ton farklılıkları olabileceği gibi, aynı lot numarasına sahip rulolar arasında da ton farklılıkları olabilir. Bu, doğal malzemeler için olağan bir durumdur. Ancak uygulama öncesinde en fazla 1 rulo açarak, kesmeden önce renk ve ton kontrolü yapılması gerekir. Tavan ve döşemenin birbirine paralelliğini kontrol ediniz. Hasır kağıtlar genellikle 90 cm. eninde, 550 cm. boyunda rulolar halindedir. Dolayısıyla, bir rulodan 275 cm’lik iki boy alabilirsiniz. Tavan yüksekliğiniz bundan fazla ise metrajınızı yeniden gözden geçirin. Renk ve ton kontrolü yapılmış kağıtları isteğinize bağlı olarak, tonları koyu olanları bir tarafa, açık olanları bir diğer tarafa veya bir koyu, bir açık olacak  şekilde sıraya diziniz.  Hazırlanmış sıraya dikkat ederek, hasır duvar kağıtlarının arka yüzünü temiz bir su kullanarak fırça ile iyice ıslatınız. 10-12 dakika beklemeye bırakınız. Kağıdın arkasına tutkal sürmeyiniz. Hasır duvar kağıtlarının derzleri görünür olduğundan duvar genişliğini ortalayıp başlamanızda, simetrik görünüm açısından fayda vardır. Hazırladığınız tutkalı, duvara bir boy duvar kağıdından biraz daha  geniş olacak şekilde sürünüz. Yumuşamış hasır duvar kağıtlarını, yapmış olduğunuz sıra ile duvara  yapıştırınız. Kağıdın bir kenarından düşey durumunu terazi ile kontrol ediniz. Temiz bir bezle sıvazlayarak duvara tam yapışmasını sağlayınız. Bu işlemde duvara sürülmüş tutkalın, duvar kağıdının görünen yüzüne bulaşmamasına dikkat ediniz. Bulaşırsa nemli temiz bir bezle hemen siliniz. Bu tarz kağıtların derzleri görünür olması bir özelliktir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir