Antika Görünümlü Çerçeve Yapımı

Başlık biraz doğan görünümlü şahin nasıl yapılır gibi oldu 🙂 ama şimdi yapacağımız işlem de normal bir çerçeveye antika görünümü vermek hususunda…  Gelin bu hafta sonu boşluğumuzu böyle bir çalışmaya ayıralım….
Geleneksel olarak bu antika çerçevelerde gerçek ince altın yaprakları kullanılır. Ama bunlar hem pahalı hem de kullanması zor malzemelerdir. Kolay ve ucuz yol ise resim dükkanlarında satılan yaldızlı kağıtlardır. Ayrıca nalburlarda satılan lame ve dore renklerdeki soba boyaları da işinize yarayabilir.
Antika efektleri
Eskimiş havası vermek için çerçeve koyu kırmızı renge boyanır. Böylece çatlak çizgilerin altından bu kırmızı renk görünecektir. Daha sonra akrilik altın rengi boya çerçeveye sürülüp üzerine altın yaldızlı kağıtlar yapıştırılır. Antika görünümünü zenginleştirmek için çerçeveye iki kat vernik sürülür. Zemin verniği üste sürülen vernikle etkileşime geçtiğinde çatlaklar meydana gelir. Çatlaklara koyu renk atılıp eskimiş görüntüsü güçlendirilir. En son adım ise cilalamaya yarayan ponza taşı ile çerçeveyi ovmaktır. Bu çerçeveye tozlanmış, eskimiş bir hava verecektir.

MALZEMELER
Hazır ahşap çerçeve
Eski kalın bir fırça
Kırmızı zemin boyası
Saç kurutma makinesi
1 kavanozda ispirto
Altın yaldızlı kağıtlar
Makas
Vernik
Yağlıboya: Burnt umber
Bir miktar ponza taşı.

PÜF NOKTASI
Altın yaldızlı kağıtlar çok ince olduklarından kolayca yırtılabilirler. Bu durumda arta kalan yaldızlı kağıtlardan üzerine yapıştırabilir veya da böyle bırakabilirsiniz. Alttan kırmızı boya görüneceğinden antika havası güçlenir.

UZMAN TAVSİYESİ
Çerçevenin zemine yapışmasını önlemek için Bu alıştırmada çerçevenin iç ve dış kenarları üzerinde vernik gibi birçok yapışkan madde kullanıyorsunuz. Bunların damlayıp çerçeveyi masanızın üzerine yapıştırmasını engellemek için çerçeveyi çocukların oynadığı küpler gibi blokların üzerine yerleştirebilirsiniz.

EFEKTLERİ GÜÇLENDİRİN
Altın yaldızlı kağıtları çerçeveye yapıştırdıktan sonra çok güzel altın kaplama bir çerçeveniz oldu. Şimdiyse sıra ona antika görüntüsü vermekte. Altın yaldızın üzerinde oluşturulacak çatlaklardan görünecek kırmızı boya bu etkiyi verecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Zemin boyasını uygulayın Eski bir kalın fırça alarak kırmızı zemin rengini çerçeveye iç ve dış kenarlar da dahil olmak üzere uygulayın. Çok düzgün boyamaya çalışmayın nasılsa altın yaldız kaplandığında çok az bir kısmı görünecek. Boyayı sürdükten sonra bir saat kurumaya bırakın. Bu süreci hızlandırmak için saç kurutma makinesi kullanabilirsiniz. Fırçayı temizleyin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Altın rengi sürün Fırçanızla altın renkli akrilik boyayı çerçeveye sürün. Bu rengin üzerine altın yaldızları yapıştıracaksınız. Çerçevenin iç ve dış kenarlarına iyice sürün ki sonra yaldızların yapışmadığı kesimler olmasın. 15 dakika kurumaya bırakın. Saç kurutma makinesi kullanmayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Altın yaldızlı kağıtları yapıştırın Makas kullanarak, kenarların uzunluğu boyunca, altın yaldızlı kağıtları dikdörtgen şeklinde kesin. Bunları, köşeler açıkta kalacak şekilde yapıştıracaksınız. Altın yaldızları, parlak kısmı çerçevenin yüzeyine gelecek şekilde tutup fırça ile arkasını ovarak iyice yapıştırın. Sonra arkadaki kağıdı yavaşça çekin. Bütün kenarlara bu yöntemi uygulayın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Köşeleri de kaplayın Altın yaldızlı kağıtlardan dört kare kesip 3. aşamadaki yöntemle köşelere yapıştırın.

 

 

 

 

 

5. Altın yaldızı cilalayın Eski kalın fırçanızı kullanarak bir kat gomalaka cilası çerçeveye sürün. Bu cila çerçeveye koruyucu bir katman kazandıracaktır. İlk sürüldüğünde şeffaf bir ciladır sonra süt gibi bir görüntü alır. Daha sonra yine şeffaflaşır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Vernik uygulayın Verniğin ilk katını sürüp kurumaya bırakın. Fırçanızı temizleyin. Daha sonra ikinci kat verniği sürün. Ve yine kurumaya bırakın. Çerçeve üzerinde çatlaklar belirmeye başlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Çatlakların rengini koyultun Vernik kuruduğunda biraz burnt umber yağlı boyayı çatlaklara yedirin. Taşan boyaları bir bezle alın. Boya çatlakların daha koyu görünmesini sağlıyor. Bu da istediğimiz eskimiş görüntüyü elde etmemize yardımcı oluyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Son rötuşlar Biraz ponza taşını elinize alıp çerçevenin üzerine gelişigüzel şekilde uygulayın. Bu tozlu bir görüntü kazandıracaktır.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TAMAMLANMIŞ RESİM
A Yıpranmış efekti
Altın yaldız üzerindeki çatlaklar koyu renk boyanarak çerçeveye biraz kırılıp dökülmüş havası verildi.

B Zengin görüntü
Yaldızlı kağıtlarla elde edilen altın kaplama efekti çerçeveye bir zenginlik kazandırdı.

C Yeniden eskiye
Verniklerle elde edilen ince çatlaklar yeni çerçeveye eskimiş görüntüsü verdi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir