Ağustos Ayında Bahçe Bakımı; Hasat, Gübreleme, İlaçlama

Ay Takvimine Göre Bahçe İşleri

Bahçelerinizin her daim bakımlı ve güzel görünmesi adına aylara göre bahçe işleri hakkında bilgiler sunuyoruz. Bu konu da son olarak Haziran ayı bahçe bakımı ve Temmuz ayı bahçe bakımı konusunda sizleri bilgilendirmiştik. Bahçe bakımı, ekim, dikim, sulama, gübreleme ve zararlılardan koruma adına önemli bilgiler sunmuştuk. Bahçenizi güzelleştirmeniz için elbette sadece bahçe bakım işleri paylaşmadık. Bunun yanında “Bahçe dekorasyonu nasıl yapılır?” sorusuna birbirinden güzel örneklerle cevaplarda sunduk. Hatta kısıtlı bir bütçe ile bahçelerini güzelleştirmek isteyenler için Kendin Yap bahçe dekorasyon fikirleri bile paylaştık. Mesela atık malzemelerden bahçe süsleri gibi…

Ağustos Ayında Bahçe Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu sayfamızda ise yaz mevsiminin son ayı olan Ağustos ayında bahçe bakım işleri ile ilgili sizleri bilgilendirmeye çalışacağız. Çünkü Ağustos yazın son ayı olmasına rağmen bahçeniz için önemli işlerin yapıldığı bir dönemdir. Ayrıca Ağustos tüm aylar arasında en sıcak aydır. Bu nedenle bitkilerinizin ve çiçeklerinizin daha fazla ilgiye ihtiyacı vardır. Zira sıcak hava ve güneşin etkisiyle bitkiler strese girerler. Bunun yanında Ağustos ayında yapılacak doğru bahçe bakımı, bitkilerinizin ve bahçenizin sağlıklı bir şekilde sonbahara hazırlanmasını sağlar. Dolayısı ile sözü fazla uzatmayalım ve bu sıcaklarda bahçemizde neler yapacak adım adım incelemeye devam edelim.

Ağustos Ayı Bahçe Sulama

Yukarıda da vurguladığımız gibi bu ay bir çok bölgede yüksek sıcaklıkların ve kuraklığın hüküm sürdüğü bir dönemdir. Bu nedenle ağaçlarınızın veya diğer bitkilerinizin ihtiyacı olan suyu almasını sağlamak, onların sağlığını ve canlılığını korumanın en önemli kriteridir. Sulama konusunda ise dikkat edilmesi gereken iki önemli husus vardır. Bunlardan ilki doğru zamanlarda sulama yapmaktır. Bu sıcak dönemde sulama için en ideal zaman sabah erken saatler yada akşamüstü güneşin etkisinin azaldığı saatlerdir. Çünkü gün içerisine göre daha serin olan bu zamanlarda su daha az buharlaşır. Dolayısıyla bitkilerinizin su alımı artar ve su tasarrufu sağlanır. Sulama konusunda ikinci önemli kriter ise doğru miktarda sulama yapmaktır. Mesela sebzeler genellikle daha fazla suya ihtiyaç duyar, bu nedenle onları bahçenizdeki diğer bitkilerden ayrı sulamak en iyisidir.

Ağustos Ayında Bahçe Gübreleme

Sağlıklı ve canlı bitkiler için gübreleme de önemlidir. Bu nedenle Ağustos ayında da gübreleme işlemlerini düzenli olarak sürdürmeniz gerekir. Hatta bu ay bitkilerin büyüme döneminin devam ettiği bir süreç olduğu için gübreleme daha fazla önem kazanır. Düzenli gübreleme gelişmekte olan bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılayarak güçlenmelerini ve hastalıklara karşı dirençli hale gelmelerini sağlar. Dolayısı ile ayı Ağustos ayında bahçenizde İnorganik veya Organik gübre çeşitleri kullanabilirsiniz. Fakat gübreleme işleminde de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Örneğin fazla gübre kullanımı bitkilere zarar verebilir. Örneğin İnorganik gübrelerde kesinlikle üreticinin talimatlarına uyarak ve aşırı doz kullanmaktan kaçınarak gübreleme yapmanızı öneririz.

Ağustos Ayında Bahçe İlaçlama

Sadece bu ay içerisinde değil. Hemen tüm zamanlarda bahçenizde ki zararlıları düzenli olarak kontrol etmek ve bu zararlılarla mücadele etmek önemlidir. Fakat aşırı sıcak havalar zararlıların da bahçenizde çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle kontrol ve ilaçlama yapmanız gerekir. Ancak kimyasal ilaçlama yöntemlerine başvurmadan önce doğal yöntemlerle zararlıları kontrol etmek en iyisidir. Böylece kimyevi maddelerin bahçenize vereceği zararların önüne geçmiş olursunuz. Eğer organik yöntemlerle işin içinden çıkamıyorsanız ve zararlıların kontrolü için kimyasal bir mücadele yapmanız gerekiyorsa, yine ürünleri dikkatli bir şekilde kullanmalı ve üreticinin kullanım talimatlarına kesinlikle uymanız önemlidir. Aksi takdirde, bitkilerinizin ve toprak yapınızın zarar görmesine neden olabilirsiniz.

Ağustos Ayında Hasat

Eğer bahçenizde sadece çiçekler yada süs bitkileri yoksa, bunun yanında meyve yada sebze de yetiştiriyorsanız, Ağustos ayı hasat zamanlarının başladığı bir dönemdir. Bu nedenle bitkilerinizi yakından takip etmeniz gerekir. Çünkü sebze ve meyvelerin olgunlaşma süreleri bitki türlerine göre farklılık gösterir. Bu doğal takip ürünlerinizin en lezzetli ve besleyici olduğu zamanda toplamanız için gereklidir. Hasat konusunda dikkat edilmesi gereken ikinci bir konu ise hasat edilen bitkilerin yerine hemen yeni bitkiler dikilmesidir. Çünkü bu yenileme bahçenizin sürekli verimli kalmasını sağlar.

Ağustos Ayı Çim Bakımı

Bu ay tüm bitkiler için olduğu gibi çimler için de tehlikeli bir aydır. Nitekim çimlerde diğer tüm bitkiler gibi sıcak hava nedeni ile daha fazla suya ihtiyaç duyar. Hele de Haziran ve Temmuz aylarında gerekli bakım yapılmamışsa çimleriniz daha fazla ilgiye duyacaktır. Bu nedenle ilk olarak tırmıklama yöntemi ile çimlerin arasında soluk ve kurumuş olanları temizlemeniz gerekir. Zira bu ölü çimler sağlıklı çimlerinizin de hastalanmasına ve kurumasına yol açabilir. Tırmıklama işlemi ayrıca çimlerin altında ki toprağın daha iyi hava ve su almasını sağlar. Bu işlemin ardından çimlerinizin de boyunu kısaltabilirsiniz ve gübreleme yapabilirsiniz. Tabi sulama işlemine de en az günde bir defa, sabah saatlerinde veya akşam güneş batımını izleyen saatlerde devam edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir