Haziran Ayında Bahçe Bakımı: Öneriler ve İpuçları

Yaz Aylarında Bahçe Bakımı

Yaz ayları bahçelerden en fazla verimin alındığı, özellikle sebze ve meyve bakımından bereketli aylardır. Aynı zamanda özellikle yaz akşamları bahçeler vakit geçirmek için eşsiz mekanlardır. Elbette bu bereketin sebebi sadece güzel hava şartları değildir. Bu verimi, bereketi alabilmek için birazda bahçe sahiplerine iş düşer. Mesela bahçe bakımlarını, sulama, budama veya gübreleme gibi işleri bu sıcak zamanlarda düzenli bir şekilde yapmak gerekir. Sıcak havanın tam anlamı ile başladığı Haziran ayı ise bahçe bakımı için harika bir zamandır. Havaların ısındığı ve bitkilerin büyümeye başladığı bu dönemde, bahçenizi canlandırmak için pek çok şey yapabilirsiniz. İşte binbirdekor.com’un bu sayfasında bahçesi olan şanslı okurlarımız için Haziran ayında bahçe bakımında dikkate alınması gereken önemli ipuçları ve önerileri bilgi ve beğenilerinize sunuyoruz.

Haziran Ayında Bahçe Sulama

Yukarıda da vurguladığımız gibi Haziran ayında hava sıcaklıkları yükselir. Buna bağlı olarak her canlı gibi bitkilerinde su ihtiyaçları artar. Dolayısı ile bitkilerinizi düzenli olarak sulamak, sağlıklı büyümeleri ve çiçeklenmeleri için son derece önemlidir. Fakat suyu dengeli bir şekilde vermek gerekir. Çünkü aşırı sulama bu defa bitkilerin kök çürümesine neden olabilir. Sabahın erken saatlerinde yada akşamları geç saatlerde sulama yapmak, suyun buharlaşmasını azaltır ve bitkilerin daha iyi emilim yapmasını sağlar.

Zararlılarla Mücadele

Haziran ayı bir anlamda mücadele ayıdır. Çünkü Haziran ayı, zararlıların yavaş yavaş sahneye çıktıkları bir zaman dilimidir. Zararlı böcekler, bitkilerinizi ve çiçeklerinizi tahrip edebilir, bu durumda  büyümelerini engeller. Dolayısı ile zararlı böcekleri tespit ettiğinizde, doğal böcek savarlar veya böcek ilaçları kullanabilirsiniz. Biz bu konu da ilk olarak doğal böcek ilaçları kullanmanızı öneririz. Örneğin elma sirkesi, çiçek yağı ya da toz biber ile beyaz sirke doğal ve etkili bir böcek ilacıdır. Eğer bu doğal malzemelerle bahçenizde ki zararlılardan kurtulamazsanız kimyevi ürünleri deneyebilirsiniz. Ancak kimyasal ilaçları kullanırken ilaç üzerinde ki etiket talimatlarını dikkatlice okuyup, bahçenize, kendinize yada çevreye zarar vermemeye özen gösterin 🙂

Yabani Ot Kontrolü

Yabancı otlarla da mücadele ettiğimiz bir aydır Haziran. Zira yabani otlar veya halk arasında ki adı ile ayrık otları bitkilerinizin su ve besin kaynaklarını tüketerek büyümelerini engeller. Bu yüzden bahçenizdeki yabancı otları düzenli olarak çekip temizlemekte fayda var. Çekmekle baş edemediğiniz durumlarda ise yabani ot ilaçlarını da kullanabilirsiniz. Fakat kimyasal ot ilaçları yerine, yine bitkilerinize ve çevreye zarar vermeyecek doğal ürünleri tercih etmenizi öneririz. Mesela beyaz sirke etkili bir yabancı ot ilacıdır. Yabani otların üzerine sprey vasıtası ile sıkarak zararlı otlardan kurtulabilirsiniz. Yalnız burada sirkeyi öldürmek istemediğiniz, çiçeklere, bitkilere temas ettirmemeye dikkat edin.

Haziran Ayında Bahçe Gübreleme

Haziran ayı, bitkilerin büyüme dönemi olduğu için doğru gübrelemenin önemini vurgular. Bitkilerinize uygun bir gübre kullanarak, sağlıklı büyümelerini teşvik edebilirsiniz. Bunun yanında gübreleme bitkilerinizin çiçeklenme sürelerini de uzatır. Özellikle organik gübreler, bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılamada daha iyi bir seçenektir. Fakat inorganik gübreler kullanacaksanız,  gübreleme talimatlarını dikkatlice okumanızı ve önerilen dozlarda gübre uygulaması yapmanızı öneririz. Aksi taktirde bitkileriniz de kuruma ve yanmalar görülebilir.

Haziranda Bahçe Budama ve Şekillendirme

Bu sıcak zaman diliminde bahçe bakımı yaparken bitkilerinizi budayarak ve şekillendirebilirsiniz. Bu uygulama bahçenizi bakımsız bir görüntüden kurtarır, düzeni ve estetiği sağlar. Aynı zamanda çiçeklerin solmuş başlıklarını kesmek, yeni çiçek tomurcuklarının oluşumunu teşvik eder. Ağaçlarınızın dallarını budamak, düzenlemek, bitkilerin daha iyi bir şekil kazanmasını ve güneş ışığı almasını sağlar. Ancak, budama işlemi sırasında bitkilere zarar vermemek için dikkatli olun ve doğru budama tekniklerini uygulayın.

Bahçe Malçlama

Haziran ayında bahçenizin toprak nemini korumak ve yabani otlardan kurtulmak için malçlama da yapabilirsiniz. Fakat malçlama nedir, nasıl yapılır? Konuya girmeden önce biraz bilgi vermekte fayda var. Zira bu sayfada ki bir çok amatör bahçecinin bu kelimeyi hayatlarında ilk defa duyduklarını tahmin edebiliyoruz 🙂 Efendim toprağın üzerini örten her maddeye malç adı verilir. Toprak yüzeyinin ışık geçirmeyen bir madde ile örtülmesi işlemine de malçlama adı verilir. Malçlama işlemi, toprak yüzeyi ışık geçirmeyen bir madde ile kaplandığı için yabancı ot tohumlarının çimlenip toprak yüzeyine çıkmasını engeller. Organik malç malzemeleri, toprağın suyunu daha iyi tutar ve yabancı otların büyümesini engeller. Malçlama ayrıca toprak yapısını iyileştirir ve bitkilerinizin köklerini korur.

Haziran Ayında Bahçeye Ne Ekilir?

Aslında sıcak yaz aylarının başladığı bir dönem olduğu için sebze ve bitki ekimi için pek uygun bir ay değildir Haziran. Çünkü bu ayda ekilen bitkilerin çiçekleri sıcaklardan etkilenip çabuk dökülür. Dolayısı ile Haziran ayının daha çok hasat ayı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Nisan ayı bahçe bakımı veya Mayıs ayı bahçe bakımı sırasında ekilen, biber, domates, kavun, bamya, karpuz, fasulye, soğan gibi sebzeleri toplama zamanıdır. Bunun yanında daha önce ekilen, karpuz, kavun, acur, salatalık gibi sebzelerin ilaçlanması, kabak, domates, biber gibi ürünlerin başları budaması gerekir. Haziran ayında ekilecek çiçeklerin başında ise Gül gelir. Ayrıca Ortanca, Sardunya, Açelya ve Petunya gibi çiçekleri de ekebilirsiniz.

“Haziran Ayında Bahçe Bakımı: Öneriler ve İpuçları” Konusunda 2 Yorum Var

  1. Sonunda bir bahçeli ev sahibi olabildik. Allah olmayanlara ve benim gibi yıllardır hayalini kuranlara da nasip etsin. Binbirdekor.com’un bahçe kategorisini yıllardır takip ediyorum ve her makalenizde vurguladığınız o şanslı insanlardan biri olmak için dua ediyordum. Yıllardır verdiğiniz bilgileri biriktirdim. Bu gün tam donanımlı bir bahçıvan gibiyim. Ufak ufak bu bilgilerimi yeni bahçeme de uygulamaya başladım. Yakında resimlerini sizlere göndermeyi düşünüyorum. Sayfalarınızda paylaşırsanız sizi onore edeceğimi düşünüyorum. Sonuçta bu bahçede sizin benden daha çok emeğiniz oldu 🙂 Takipteyim, tekrar teşekkür ederim…

    1. Merhaba Hülya öncelikle göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. İnanın bahçeli bir ev sahibi olmanıza kendimiz almış gibi çok sevindik. Fakat bizi çok duygulandırdınız. Yıllardır hayalinizi gerçekleştirmek adına verdiğiniz çabayı bizimle paylaşmanız yeterince onore etti bizleri. Aynı zamanda motive de olduk. Elbette el emeği, göz nurunuzla dekore ettiğiniz bahçenizi görmek, tüm binbirdekor.com takipçilerine bir örnek olarak göstermek de bizi çok mutlu eder. Tekrar hayırlı olsun der, bahçeli evinizde mutlu ve sağlıklı uzun yıllar dileriz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir