Kütahya Çinisi ve Dünyaca Ünlü Desenleri

Kütahya Çini Sanatı

Bu sayfamızda sizlere hem dekoratif hem de tarihi bir sürpriz hazırladık arkadaşlar. Sizlere Kütahya Çini Seramik olarak bildiğiniz yada Kütahya Porselen çini gördüğünüz tarihi değeri olan ürünler hakkında bilgiler ve örnekler sunacağız. Kütahya Çini toptancıları ve dükkanlarından Kütahya Çini Hediyelik ürünlerinin en güzel modellerini beğenilerinize sunacağız. Sadece görsellerle kalmayacak aynı zamanda Kütahya çini tarihi hakkında da sizleri aydınlatmaya çalışacağız. Çok tutulan Kütahya Çini Tabak fiyatları da bu sayfamızda bilgilerinize sunulacak. Dolayısı ile hem dekorasyona hem de tarihe ilginiz var ise burada oldukça keyifli bir vakit geçireceğinize emin olabilirsiniz…

Kütahya Çini Modelleri

Kütahya ve İznik’te binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan Türk çini sanatı zarif ve büyüleyici duruşu ile kültürel bir miras olarak evlerimizde yaşamaya devam ediyor. Özellikle Muhteşem Yüzyıl ile başlayan ve devamında gelen benzer Osmanlı ve Türk tarihi konulu dönem dizleri ile yeniden gündeme gelen Osmanlı yada alaturka tarzı dekorasyonda da önemli bir aktör olarak baş gösteriyor. Kütahya’da halen imal edilen ve seramik üreticilerinin de ilham aldığı, eskilerimizin Kaşi,  batılıların ise Tile-Art dediği Duvar çinileri unutulan bir çok tarih mirasımızın aksine yaşamaya devam ediyor.

Çini Nedir ?

Peki neden bu sanat ve bu sanatın ortaya çıkardığı ürünler aradan geçen asırlara rağmen popülaritesini yitirmiyor. Bunu anlamak için öncelikle çini kelimesinin anlamına bir göz atalım. Efendim, pişirilen toprağa şekil verilip, başta duvar karosu olmak üzere, tabak, vazo, sürahi gibi eşyaların üretilmesine dayalı bir el sanatlarından biridir. Fakat bahsi geçen bu eşyaların eşyaların süslenmesinde kullanılan bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işlenmiş kaplama malzemesine, bu malzemeyle işlenmiş eşyalara da çini adı verilir.

Kütahya Çini Tarihi

Çini sanatını daha iyi anlamak adına biraz tarih sayfalarını karıştırmakta fayda var ki bu sayfalara göz attığımızda bu sanatın neredeyse 1000 yıl öncesine dayandığını görüyoruz, zira Türk çini sanatının tarihi ilk Müslüman Türk devletlerinden Karahanlılara kadar dayanıyor. Özellikle Kütahya ve çevresindeki topraklarda çini ve seramik yapımında kullanılan hammaddenin bolluğu nedeni ile çini denilince akla ilk olarak Kütahya geliyor. Şehrin sembolü haline gelen bu sanatın kökü ise Frigler’e kadar uzanıyor. Tam anlamı ile gelişimi ise Selçuklu devrinden Germiyanoğulları devrine geçiş tarihinden itibaren başlıyor.

İznik Çinisi ve Kütahya Çinisi Arasındaki Farklar

Elbette ki ülkemizde maşallah sadece Kütahya değil, İznik’te çini konusunda meşhur. Fakat Kütahya çinisi ile İznik Çinisi arasında bazı farklar var. Her ne kadar İznik çinilerine benzer olsalar da Kütahya çinilerinin karakteristik özelliği kobalt mavisi, manganez moru, firuze ve siyah renklerin daha belirgin olmasıdır. Ayrıca Kütahya çinilerinde İznik çinilerine göre daha koyu tonda renklerin kullanıldığı görülmektedir.

Kütahya Çini Motifleri

Çini yüzyıllardır kase tabak çanak ve duvar karosu olarak kullanıldı. Fakat modern zamanlarda duvar karosu modern fayans ve seramik modelleri ile sadece cami süslemelerinde kullanılıyordu. Taaa ki seramik üreticilerimiz bu zarif sanatı yeniden keşfedip yeni koleksiyonlarına bu şahane motifleri ekleyene kadar. Şimdilerde Çini desenli fayans ve seramikler çok moda.

Yeni Moda Fayans Modelleri Çini

Mutfak tezgah arası dekorasyonunda orijinal ve otantik bir şeyler isteyenler, klasik banyo dekorasyonu hayal edenlerin bir çoğu bu yeni ama tarihsel açıdan çok eski seramikleri tercih ediyor. Paragraf aralarında gördüğünüz bu harika desenleri ev dekorasyonlarına yeniden entegre ediyorlar.

Ne dersiniz Türk tarihinin bu güzel sanatı sizinde özellikle klasik tarzlarda dekore ettiğiniz evinize çok yakışmaz mı ?..

Şimdi gözlerinizi kapayın ve burada gördüğünüz bu özel motifleri mutfak dekorasyonunuza veya banyo dekorasyonunda hayal edin…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir