Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır? Kendin Yap

Evde Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?

Dekorasyon dünyasının en önde gelen sayfalarından biri olan binbirdekor.com’da bu defa son 10 yıla damgasını vuran dekorasyon trendlerinden duvar kağıtlarının evlerinize uygulanması hakkında sizleri bilgilendirmeye çalışacağız arkadaşlar. Eğer hayaliniz de evinizin en az bir odasında yada bir odasının bir duvarında (tek duvara duvar kağıdı uygulamaları) duvar kağıdı görmek istiyorsanız, ancak en azından maddi imkansızlıklar nedeni ile bu hayalinizi sürekli ertelemek zorunda kalıyorsanız bu makalemize mutlaka göz atmanızı öneririz. Çünkü burada sıklıkla aradığınız, mutfak duvar kağıdı nasıl yapıştırılır veya taş desenli duvar kağıdı nasıl yapılır gibi konulara  değiniyoruz. Bunun yanında duvar kağıdı yapıştırıcısı nasıl hazırlanır ve “Tırtıklı duvara duvar kağıdı nasıl yapılır” gibi teknik konuları ele alıyoruz.  

Duvar Kağıdı Pahalı Bir Uygulama Mı ?

Komşusunda, akrabasında veya gittiği her hangi bir misafirlikte gördüğü duvar kağıdına aşık olan ve aynısını yada daha güzelini evinde görmek isteyen binbirdekor.com okurları. Aklınıza gelen ilk soru, doğal olarak duvar kağıdı maliyeti. Ancak bu sorunun cevabı maddi durumunuza bağlı olarak göreceli… Binlerce, evet yanlış duymadınız binlerce duvar kağıdı markası var sektörde. Yerli duvar kağıdı markaları, farklı Avrupa ülkelerinden ithal markalar, ha bir de Kore duvar kağıtları var. Dolayısı ile piyasada oldukça geniş bir fiyat yelpazesi oluşmuş durumda. Hemen her bütçeye hitabeden duvar kağıdı bulmak mümkün bu piyasada.

Duvar Kağıdı İşçilik Fiyatları

Anlayacağınız hayaliniz de ki duvar kağıdını bütçenizi zorlamadan bulabilirsiniz. Fakat iş bununla bitmiyor. Zira bir şekilde hayalinizdeki duvar kağıdını satın alınca, bunu uygulayacak, yani duvarlarımıza yapıştıracak bir profesyonele ihtiyacımız oluyor. Ancak bu profesyonelin fiyatı inanın hiç ucuz değil. Öyle ki duvar kağıdı işçilik fiyatı, ucuza aldım diye sevindiğiniz duvar kağıdının 2 yada 3 katını bulabiliyor…

Avrupa’da Kadınlar Duvar Kağıdını Kendi Kaplıyor !..

Avrupa da bir çok ev hanımı bu tür işleri kendileri yapıyor. Belgesel kanallarında izlemişsinizdir. Duvarlarını kendileri boyuyor, duvar kağıtlarını kendileri yapıştırıyor ve ev ekonomisine inanılmaz katkıda bulunuyorlar. Peki bizler neden aynı şeyi yapamayalım ki?.. Ne eksiğimiz var, neden bizler de duvar kağıdımızı kendimiz yapıştırmıyoruz ki? Üstelik binbirdekor.com gibi destek alacağımız bir site varken:) O halde vaktimizi daha fazla harcamayalım ve hemen “Kendin Yap Duvar Kağıdı Yapıştırma” olayına giriş yapalım…

Duvar Kağıdı Yapıştırma Hazırlık Aşaması

İlk olarak uygulama yapılacak odaya, üzerinde duvar kağıdı rulolarına yapıştırıcı süreceğimiz bir tezgah yerleştirmenizi öneririz. Çok profesyonel bir şey olmasına gerek yok. Hatta böyle bir tezgah bulamazsanız ve mermer yada karo bir zemin var ise bu zemin üzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz… Duvar kağıtlarımızı yapıştırmaya başlamadan hemen önce uygulama yapılacak olan duvarın tamirat ve tadilat işlerini tamamlayınız. Duvarda, duvar kağıdı kaplandığında genel görünümü ve estetiği bozacak, şişmeler, çatlaklar yada nemlenme gibi hatalar var ise bunlar giderilmeli ve son olarak duvar silinip temizlenerek duvar kağıdı yapıştırılmaya hazır hale getirilir…

Duvar Kağıdı Tutkalının Hazırlanması

Duvar kağıdı tutkalları yapı marketlerde genel de 250 ve 500 Gramlık poşetlerle, toz şeklinde ve 10 TL ile 20 TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Muhtemelen sizlerde böyle bir yapıştırıcı satın alacaksınız. Bu ürünlerin hazırlanması ise oldukça kolay. Örneğin, 250 gramlık bir poşet toz yapıştırıcıyı 7,5 Litre suyla 5 dakika civarında karıştırıp salep kıvamına getirdiğinizde duvar kağıdı yapıştırıcınız hazır hale geliyor…

Duvar Kağıdı Uygulaması Nasıl Yapılır?

Yapıştırıcımız da hazır olduktan sonra artık duvarlarımızın karakterini, dolayısı ile evimizi tamamen değiştirecek duvar kağıtlarımızı duvarlarımıza yapıştırmaya başlayabiliriz. Ha bu arada yapıştırma işlemini yukarıdan aşağı yapacağımız için bir de merdivene ihtiyacımız olacak.

Duvar Kağıdı Rulolarının Kesilmesi

Bildiğiniz üzere duvar kağıtları rulolar halinde satılıyor ve rulo uzunluğu genelde 10 metre civarında oluyor. Bu nedenle bu ruloları duvarlarımıza uygun hale getirmeliyiz. Duvar yüksekliğimizin 3 Metre standardında olduğunu düşünürsek, bir ruloyu en az 3 parçaya bölmemiz gerekiyor. Fakat siz duvar yüksekliğinizi mutlaka ölçün ve 5-6 Cm fazlalık bırakarak kesin. İlk kestiğiniz ruloyu şablon olarak kullanırsanız, her kesim de yeniden ölçü almanıza gerek kalmaz 🙂

DUVARINIZA KAÇ RULO DUVAR KAĞIDI GİDECEĞİNİ HESAPLAMAK İÇİN TIKLAYINIZ !.. 

Kesme işlemini bir maket bıçağı vasıtası ile düzgün bir şekilde yapabilirsiniz… Rulo eninin de 1 metre olduğunu farz edersek, 3 parça, 3 metre uzunluğunda ve 1’er metre eninde duvar kağıdımız olacaktır. Eğer bu ölçü duvarımız için yeterli değil ise 2. bir rulo da daha aynı işlemleri yapmamız gerekecek.

Duvar Kağıdı Tutkalının Sürülmesi

Rulolarımız da hazır ise önceden bahsettiğimiz tezgah yada parke olmayan bir zemin üzerinde yapıştırıcı sürmeye başlayabiliriz arkadaşlar. Bunun için yumuşak bir fırça kullanmanızı ve yapıştırıcıyı duvar kağıdının arkasında kuru yer kalmayacak kadar yedirmenizi öneririz.

Duvar Kağıdının Yapıştırılması

Şimdi yapıştırıcıyla hazırlanan ruloları duvarlarımıza yapıştırma zamanı. İlk ruloyu ikiye katlayıp iki elinizle alın ve duvarın ilk köşesinden, 90 derece açı ile yukarıdan aşağı doğru yapıştırmaya başlayın. Kaymasından korkmayın, zira yukarıda bahsettiğimiz toz yapıştırıcılar sizlere duvar kağıdınızı sabitlemek için gereken zamanı sağlayacaktır. Rulonun tamamını düzgünce duvarınıza yapıştırıp sabitledikten sonra, kesim esnasında bıraktığımız 5-6 cm fazlalıkları tavan ve süpürgelik kısmından yine maket bıçağı ile dikkatlice kesin.

Priz ve Anahtar Olan Duvarlara Duvar Kağıdı Yapıştırma

TV arkası duvar kağıdı uygulamaları şu sıralar çok revaçta. Sizde bu tip bir duvara duvar kağıdı yapıştıracaksanız muhtemelen priz, anten çıkışı gibi elektrik elemanları olacaktır o duvarda. Eğer durum tahmin ettiğimiz gibi ise duvar kağıdı uygulamasına başlamadan hemen önce, prizlerin dış kısımlarını çıkarın, sadece sıva altında kalan duvara monte parçaları kalsın. Bu parçaların üzerinden duvar kağıdınızı yapıştırın. Duvarın duvar kağıdı ile kaplama işi tamamen bittikten sonra maket bıçağı ile bu sıva altı parçaların çerçeve kısımlarını kesip çıkarın. Prizlerin sıva üstü parçalarını taktıktan sonra son derece estetik bir görünüm yakalayacaksınız.

Duvar Kağıdı Yapıştırırken Bunlara Dikkat Edin !

Unutmayın ilk rulonun düz yapıştırılması çok önemlidir. Eğer ilk rulo yamuk olursa ardından yapıştıracağınız diğer rulolar da domino taşı etkisi ile orantısız ve biçimsiz olur. Kağıtları yapıştırırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu, ilk rulonun ardından ikinci ruloyu sabitlerken duvar kağıdı desenlerini kaydırmadan yapıştırmaktır. Aksi taktirde duvar kağıdının bütün özelliğinin kaybolmasına yol açarsınız.

Ayrıca duvar kağıdının uygulanacağı oda da kapı veya pencere var ise uygulama esnasında mutlaka kapalı olmalıdır. Çünkü içeri giren hava duvar kağıdının dengesiz bir şekilde kurumasına, bu durum da kağıtta  çeşitli çekmelere neden olabilir. Yapıştırma işi bittikten sonra yumuşak bir plastik ıspatula ile duvar kağıdının üzerinden geçerek hava kabarcıklarının kaybolmasını sağlayabilirsiniz.

Duvar Kağıdı Yapıştırıcısının Temizlenmesi

Son olarak yapmanız gereken işlem ise bir süngeri temiz bir suya batırıp duvar kağıdının tamamını ve yan taraflarına gelen duvarları bu sünger ile temizlemek olacak. Bu işlem sağa sola sıçrayan duvar kağıdı yapıştırıcılarının temizlenmesini sağlayacaktır. Gördüğünüz gibi kendin yap duvar kağıdı yapıştırma uygulaması bir beyin ameliyatı değil . Eğer eliniz bu işlere azıcık yatkın ise sizin için çocuk oyuncağı olacak bir uygulamadır, üstelik dekorasyon bütçenizi ise inanılmaz bir şekilde rahatlatacaktır arkadaşlar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir