Bahçenize yaz bakımı önerileri

Uzunca ve soğuk bir kışın ardından nihayet özlemle beklediğimiz yaz geldi çattı. Bahçelerimizle toprakla uğraşma, kaynaşma zamanı şimdi, eee ne de olsa bütün bir kış pek ilgilenemedik, yazın gece yarılarına kadar komşularımızla, sevdiklerimizle oturup sohbet edeceğimiz, çaylarımızı, içkilerimizi yudumlayacağımız, meyvelerine bakıp keyifleneceğimiz bahçemizle. Peki yaza girerken bahçemizde neler yapmalı, ne gibi önlemler almalıyız, dilerseniz hep birlikte bir göz atalım…  En tembel mevsimlerden biri de olsa yaz, unutmayın ki bahçe beklemez…

Kabuklu bit türleri, yaprak biti, taze sürgün yapraklarını kemiren telkurt, bozkurt, larva haziran ayında güllerinize zarar verebilir. Bu aylarda küllenme hastalığı da meydana gelebilir. Bunlara karşı önlem alın.Bu tür zararlılar ve hastalıklar için ilaç alırken bir uzmana danışın. Etikette yazan dozajı kesinlikle aşmayın. Salyangozlar için önleyici yemleri bahçenize akşam serinliğinde dağıtın. Çünkü bu davetsiz misafirler gece dolaşıp zarar verebilirler.


Güllerinizin tomurcukları tam açılmadan soluyorsa, bakır, mangan veya bor eksikliği olabilir. Bunların toprağa ilave edilmesi gerekebilir. Yeni çıkan yapraklarda kıvrıklaşmalar, açılmada zorlanma ve burulmalar görürseniz, çok fazla çiftlik gübresi veya fabrika üretimi inorganik azotlu gübre vermiş olabilirsiniz. Bu yüzden bu yıl ve önümüzdeki birkaç yıl bu tür gübreleri vermekten kaçının ve toprağınızda azot lehine dengenin bozulmasına izin vermeyin.
Meyve ağaçlarınızın, diğer çiçekli veya yapraklı bitkilerinizin yapraklarında kıvrılma, burulma varsa, kıvrık yaprakların yavaşça açılmasıyla, içinden kurtçuk veya ağı çıkıyorsa, bahçenize yaprakbüken zararlısı bulaşmıştır. Eğer bu zararlının etkilediği yapraklar az ise, yaprakların bulunduğu ince dalları kesin. Toplayıp bahçenizin uygun bir köşesinde yakarak yok edin. Eğer çok yoğunlarsa, çevreye daha az zarar veren organik kaynaklı böcek öldürücüleri tercih ederek ilaçlama yapın.

Çileklerinizin kirlenmemesi için diplerine plastik örtü, saman ve kuru yaprak serip malçlama yapın.     
Bu ay özellikle elma ağaçlarınıza dikkat etmelisiniz. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkarsa, elma ağ kurdu ağacınıza dadanabilir.
Haziran ayında özellikle elma ağaçlarınıza çok dikkat edin. Mevsim normallerinin birden üzerine çıkabilecek sıcaklıklar, elma ağ kurdunu bahçenize taşıyabilir. Eğer bu zararlıya karşı önlem almazsanız, ağaçlarınızdaki tüm yaprakları kaybedebilir, sayıca az ve cılız meyveler alabilirsiniz. Bu davetsiz konukla karşılaştığınızda, derhal bir uzmana danışıp, önereceği bileşiklerin dozlarına dikkat ederek uygulayın.


Bol çiçek açtıracak diye çiçekli bitkilerinize aşırı fosforlu gübre vermeyin. Bir ya da birkaç bitki için özel olarak üretilmiş bitki beslenme ürünlerini tercih edin. Çiçek açtırmak için fosfor yanında dengeli olarak potasyumun da bulunduğu gübre çeşitlerini kullanın.
Kayısı, vişne, kiraz, şeftali, erik gibi taş çekirdekli meyve ağaçlarının gövde ve dallarında zamk akıntısı varsa, kökten gelen bir sorunla karşı karşıyasınız demektir. Köklerin ilerlemesine ve gelişmesine engel olan ya da geçirgen olmayan kayalık, tuzlu, çok kireçli veya killi bir tabakaya rastlayıp raslamadığını araştırın. Aşı gözünün toprak altında kalıp kalmadığını kontrol edin. Eğer sonuca ulaşamazsanız, sulama miktarını ve aralıklarını gözden geçirin.


Çiçeklerinizi güneş ve gölge tutkunu olarak sınıflandırıp, bahçedeki yerlerini ona göre düzenleyin. Papatya türleri, çanta çiçeği, gazanya, yaz karanfilleri, şebboylar, gül çeşitleri, mine çiçeği, zakkum, keçi sakalı, müge çiçeği, altınçanağı, Japon elması, filbahri, kartopu, mahonya, taflan, Berberis gibi bitkiler güneş severler. Petunya, begonya, küpe çiçeği, kanayan kalpler, aslanağzı, yıldız çiçeği, çin gülü yarı gölge alanlardan hoşlanır. Bahçe Citrusları, minyatür nar, bazı küpe çiçeği türleri, hurma türleri, bodur palmiye, kokos palmiyesi, arokarya gibi bitkiler gölgeli alanları tercih eder.
Sebzenizi kendi bahçenizde yetiştiriyorsanız, yabancı otları iyice köklenmeden çapa ile alın. Sebze fidelerinize dip toprak dolgusu yapın. Özel işlemlerle yabancı ot tohumları, solucan ve böcek yumurtalarından arındırılmış, hijyenik katı çiftlik gübresi verin.


Çileklerinizi yetiştirirken, meyvelerinin kirlenmesini önlemek için diplerine plastik örtü, saman ve kuru yaprakları serip malçlama yapın. Eğer fidelerinizi yeni dikiyorsanız, çilek dikeceğiniz tavaları, 8-10 santimetre yükseklikte balıksırtı biçiminde şekillendirin. Plastik örtüyü uzunlamasına serin. Fide dikilecek noktalara, 35-40 santimetre aralıkla 5-6 santimetre çapta delik açın. Fide dikim kazığı ile fideleri dikin. Böylece meyvelerinizi toprakla bulaşma olmadan tertemiz toplarsınız.
Asmalarınızı, külleme ve salkım güvesi hücumuna karşı korumak için sürekli gözetim altında tutun. Ay ortasından sonra elmalarınıza, armutlarınıza ve cevizlerinize iç kurdu zararlısı dadanabilir, dikkat edin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir